• Arkiv

  • Blog Stats

    • 18,744 hits
  • Annonser

Till sista andetaget

Nu har jag klarat av en av författarna som ingår i mitt litterära nyårslöfte, Anne Swärd. Boken kom under hösten och heter Till sista andetaget. Titeln anspelar på en fransk film från 60-talet som de båda huvudpersonerna kan på sina fem fingrar.

Till sista andetaget är en läsupplevelse som tar andan ur mig! Jag måste läsa koncentrerat, inte för att den är särskilt svårbegripig, utan för att Anne Swärd väljer sina ord så omsorgsfullt och för att det vilar en gåtfull stämning genom hela texten – en känsla av att vi inte riktigt får veta allt.

Lo och Lukas möts när kornfälten plötsligt börjar brinna i den skånska by dit Lo flyttat med hela sin släkt från någonstans i Norrland. Hon är sju år, han redan tonåring. De är varandras motsatser på många sätt. Lo är inte rädd för något, Lukas skyr närhet och är mer försiktig. Lo bor med sin stora familj, Lukas bor själv med sin pappa.

Berättelsen pendlar mellan barndomsskildring och Los vuxna liv. Det finns ett olycksbådande, dunkelt mörker runt Lo och Lukas och man anar att deras besynnerliga relation inte kan sluta lyckligt. Boken lämnar sin läsare med flera obesvarade frågor som jag funderar mycket över. Varför flyttade Los familj från Norrland? Varför lämnade Los pappa sin familj? Och svaren kanske finns i texten, om man är tillräckligt uppmärksam…?

/Birgitta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: