• Arkiv

  • Blog Stats

    • 18,744 hits
  • Annonser

Måns Gahrton och Lessebo

Hej på er pojkar och flickor!

Dröm om min förvåning när jag läste Måns Gahrtons nya ungdomsbok Hej och tack för ingenting. Lessebo är med i boken … wow – rätt ovanligt ändå.
Måns är just nu kanske mest känd för att han och Johan Unenge är de två som ligger bakom bokserien Hotell Gyllene Knorren som var julkalender på TV i julas och som kommer som film på bio snart (om den inte redan nu går förresten). Måns har även skrivit många andra böcker, som till exempel böckerna om Eva och Adam och böckerna Livet enligt Rosa…
Den här allra nyaste är den enda boken vi har på biblioteket som blivit klassad som en ungdomsbok – vilket betyder att den kanske främst riktar sig till högstadiet och uppåt.
Huvudpersonen i boken heter Elsa och läsaren träffar på henne i ett läge när hon inte alls mår bra. Faktiskt mår hon så dåligt att hon är nära att ta sitt eget liv. Precis innan blir hon dock avbruten av en kille som heter Sigge. Sigge är flera år yngre än Elsa, som är 16, och tillsammans beger de sig iväg på en resa mot Stockholm från Kalmar där de träffades.
Det är här Lessebo kommer in i bilden, Elsa och Sigge hoppar nämligen på tåget i Kalmar och har inga biljetter. De klarar sig förbi Nybro och Emmaboda, men i Lessebo får de gå av. Här står de nu på perrongen i Lessebo och vet inte riktigt hur de ska ta sig vidare. Utanför en av mataffärerna (vi vet ju alla vilka två det finns att välja på) lurar de till sig skjuts in till Växjö för att där ta sig vidare norrut. I början vill Elsa mest hem för att få tag i ett brev hon skickat till mamma, som hon inte vill att mamma ska läsa. Allt eftersom bestämmer hon sig för att hon vill hitta sin pappa som hon aldrig träffat och med stöttning och en hel del smarta förslag från Sigge blir Elsas liv plötsligt väldigt förändrat.

En omtumlande berättelse där allvaret aldrig är långt borta, men inte heller hoppfullheten.
Och dröm om min förvåning när Lessebo dyker upp i en bok, bara så där utan att man är beredd på det. Kul!

//Cecilia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: