• Arkiv

  • Blog Stats

    • 18,744 hits
  • Annonser

Mörka familjehemligheter

Jorden sjunger i B-dur av Mari Strachan är skriven ur tolvåriga Gwennie Morgans perspektiv. Och Mari Strachan gör det riktigt bra. Romanen utspelar sig i en liten walesisk by på 1950 -talet. När skollärarinnans våldsamme man plötsligt försvinner spårlöst, bestämmer sig Gwennie för att leta rätt på honom. Med hjälp av ett foto knackar hon dörr och frågar om någon har sett honom, till sin mors stora förtret. Alla i byn verkar vara av uppfattningen att det är bäst att inte lägga sig i, samtidigt som det gärna skvallras en hel del. Samtidigt som mannen försvinner, blir Gwennies mor allt sämre. Hon tycks inte tåla Gwennie utan favoriserar den äldre dottern, Bethan. Gwennies pappa försöker mildra moderns elakheter, men står samtidigt väldigt tafatt inför sin hustrus alltmer instabila humör.

Gwennie är en lite annorlunda flicka med stor fantasi som hon använder för att hantera upptäckterna hon gör. Och så kan hon flyga om natten, men det får hon inte berätta för någon. Under sina ”flygturer” i drömmarna upptäcker hon saker som visar sig stämma med verkligheten. Hon förstår så småningom att alla familjer har hemligheter, inte minst hennes egen.

Jorden sjunger i B-dur är både rolig och sorglig. Det är intressant att läsa om hur byn invånare noga tänker sig för hur de för sig, för att undvika att dra uppmärksamheten till sig, samtidigt som det gärna skvallras om andra. Du kan reservera den här.

/Birgitta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: