• Arkiv

  • Blog Stats

    • 18,734 hits
  • Annonser

Med start i Etiopien och målgång i USA

Adam Vergheses roman Skära för sten är en riktig tegelsten! Den är också en riktig episk berättelse som sträcker sig över flera generationer. Trots att de första 200 sidorna är ganska så sega och bara bitvis fångar mitt intresse, så ger jag inte upp läsningen. Ibland blir man belönad för ens envishet och plötsligt så kunde jag nästan inte sluta läsa!

Berättelsen tar sin början  i Addis Abeba i Etiopien på ett slitet och fattigt missionsjukhus. Nunnan Mary dör i barnsäng men tvillingpojkarna överlever. Fadern, en skicklig med kärv kirurg, får ett sammanbrott och flyr. Ett annat läkarpar tar hand om pojkarna och döper dem till Marion och Shiva. Pojkarna fostras som om de vore deras egna barn och de växer upp i en lugn och harmonisk miljö. När de är i tonåren förändras allt. Oroligheterna i Etiopien påverkar alla och ett fruktansvärt svek gör att Marion och Shivas nära förtrolighet bryts. Marion flyttar till USA men geografiska avstånd innebär inte automatiskt att man blir kvitt det förflutna.

Det är ingen lättläst bok Adam Verghese har skrivit. Den är detaljerad och har ett stort persongalleri. Samtidigt är skildring av livet i Etiopien full av dofter och intryck, språket följsamt och själva intrigen så gripande att det  inte blir är svårforcerat. Den kräver tålamod av sin läsare, men det är ett kärt besvär.

/Birgitta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: