• Arkiv

  • Blog Stats

    • 18,734 hits
  • Annonser

Strimmor av hopp av Ruta Sepetys

Andra världskriget pågår och Sovjets hemliga polis utför utrensningar i Litauen. Alla människor som anses vara hot mot Sovjet och kommunismen mördas, eller deporteras till fångläger.
Lina, huvudpersonen i boken, är bara femton år men hela hennes familj skickas iväg i tågtransporter till Sibirien där de får slita för sin överlevnad och många klarar sig inte. Det enda som gör överlevnad möjlig är att klamra sig fast vid hopp, kärlek och ren viljestyrka. Men som sagt ibland kanske inte ens det räcker.

Det här en många gånger bortglömd del av alla de fruktansvärdheter som pågick under andra världskriget. Vad som gör att man blir extra tagen är att även de som klarade sin tid i Sibirien inte kunde prata om det som hänt när de, efter 10-15år, fick återvända hem. De baltiska staterna var fortfarande under sovjetisk kontroll och för att inte riskera att skickas tillbaka blev man tvungen att dölja det man varit med om.

En stark och sorglig berättelse som alla från femton år och uppåt borde ta del av. Bara genom att berätta och föra vidare kan vi hjälpa till att förhindra en upprepning av dessa händelser.

//Cecilia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: