• Arkiv

  • Blog Stats

    • 18,735 hits
  • Annonser

Vi tolererar inga förlorare

Titeln på Britt-Marie Mattssons roman över Kennedy-familjen är talande. Det var pappa Joes ständiga förmaning till sina nio barn, om de skulle komma på tanken att gnälla eller klaga. För att överleva och lyckas i livet måste man ta för sig. Var och en är sin egen lyckas smed. Ungefär så, resonerade han.

Äktenskapet mellan Joe och Rose innebar starkt åtskilda roller mellan makarna. Joes uppgift var att tjäna pengar och garantera att ingen i familjen skulle sakna något (man kunde köpa för pengar). Roses uppgift var att, med hjälp av barnskötare, ta hand om barnen och se till att de fostrades till vinnare. Tävlan och konkurrens mellan syskonen uppmuntrades. Däremot var det viktigt att de stod enade utåt. Lojaliteten mot familjen var oerhört viktigt. Familjen drevs som ett företag och Joe och Rose hade regelbundna möten då allt som rörde familjen diskuterades.

I den här familjen växer John F. upp, med smeknamnet Jack för de närmaste. Han är väldigt sjuklig som barn och drabbas av ständiga infektioner som tvingar honom till sjukhusvård. Det är sällan någon som besöker honom under dessa perioder utan han tillbringar mycket tid, läsandes i sin säng. Det mesta av faderns fokus ligger på den äldste sonen, Joe Jr, som en dag ska ta över allt. Hans politiska karriär förbereds minutiöst av Joe, men så kommer andra världskriget. Joe jr kallas in och omkommer i ett flyganfall. Det blir i stället Jack som får ta över stafettpinnen.

Det här är en roman. Britt-Marie Mattsson har under många år läst otaliga böcker om familjen Kennedy och samlat in material. De yttre skeendena är därför korrekt skildrade, men däremellan har hon broderat ut berättelsen. Det är en riktigt omfångsrik bok och det tar en stund innan jag kommer in i den ordentligt. Men när jag väl gjort det, blir jag fast. Kennedy-familjens levnadshistoria är både osannolik, fascinerande och,  faktiskt, imponerande.

/Birgitta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: