• Arkiv

  • Blog Stats

    • 18,735 hits
  • Annonser

Språka med barn – språkpåsar

De första 37 språkpåsarna är klara och hämtas nu på fredag på biblioteket i Lessebo. Det rör sig om ca 20 språk plus svenska som barnen talar på de 6 förskoleavdelningarna som finns i Lessebo samhälle.
Jag säger bara WOW!  och tycker det är en fantastisk tanke att det i ett litet samhälle ryms så många språk och så många olika kulturer.

Språkpåsarna blir nu tillgängliga för dig som förälder som kommer och hämtar ditt barn på förskolan och då också kan ta med dig en påse böcker hem. Varje påse har en språkinriktning, till exempel; franska, engelska, arabiska eller svenska. I påsarna med böcker från andra länder ligger också en bok på svenska för att ha att jämföra med.

Att tillsammans med barn prata, titta på bilder, peka och förklara, se bokstäver och ord främjar språkutvecklingen och även i längden läsförståelsen för ditt barn. Ett stort ordförråd vid skolstart, och över huvudtaget för den delen, ger en ovärderlig fördel och underlättar för barnet att hänga med i skolundervisningen och tillsammans med andra.

Arbetet med att hitta böcker på andra språk har varit lite knepigt ibland då tillgången är väldigt skiftande när det gäller vissa språk. Men det är otroligt spännande att se hur barnböcker kan se ut i andra länder och även se hur våra svenska barnböcker ser ut i olika översättningar. Bilderna är ju de samma, men visste ni att Alfons Åberg till exempel heter Willi Wiberg på tyska.

Fortsättning på projektet följer under våren… 

//Cecilia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: