• Arkiv

  • Blog Stats

    • 18,734 hits
  • Annonser

100 meter lycka

100 meter lyckaTänk dig att du är sjutton år och har en sjukdom som tvingar dig att ligga till sängs dagarna i ända i ett mörkt rum, när du egentligen skulle ha fullt upp med att leva livet med hångel, fester och kompisar. Det är verkligheten för Ninna, 17 år. Hon har en sjukdom som heter SLE och som i korthet innebär att immunförsvaret attackerar den egna vävnaden och på så sätt bryts kroppen långsamt ner. Den som har SLE är ofta också överkänslig mot solljus och kan få svåra blåsor som spricker och gör ont. Men i fantasin så springer Ninna 100 meters-lopp. Hon har vunnit SM och tränar nu för fullt för VM. När hon blundar så kan hon höra publikens jubel och speakerns entusiastiska röst och känns hur hennes muskler ger allt i loppet.

En dag börjar assistenten Munir. Han vill uppmuntra Ninnas träning och lockar med körsbärsblommen som snart slår ut i parken som ligger brevid Ninnas hus. Om Ninna bara tränar och verkligen vill så är allt möjligt! Men Ninnas mamma blir väldigt orolig och tycker inte alls om att munir ger Ninna vad hon kallar ”falska förhoppningar”. Det är mycket bättre om Ninna vilar så mycket hon kan för att bli frisk. Men Ninna är trött på att vila. Less på att samla på ljud som hon skriver ner på sängbottnen under madrassen. Dessutom börjar ljuden ta slut, hon har redan skrivit ner alla som hon kan höra från sitt rum. Även Ninnas lillasyster blir nyfiken på Munir, som är så snygg med sitt mörka hår och bruna ögon…

100 meter lycka heter boken och författare är Maria Nygren. Jag tycker att det är en fin och ovanlig berättelse. Den är sorglig, men ändå trösterik.

/Birgitta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: