• Arkiv

  • Blog Stats

    • 18,734 hits
  • Annonser

Dystopi

Jag verkar ha hamnat i ett stim av dystopiskildringar för ungdomar. Enligt Nationalencyklopedin, ne.se, är dystopi följande; ”i litteraturen en skildring av ett inhumant, oftast totalitärt framtida samhälle, t.ex. Aldous Huxleys ”Brave New World” (1932; ”Du sköna nya värld”), Karin Boyes ”Kallocain” (1940) och George Orwells ”1984” (1949).”
Det var lite exempel på dystopier från förr, men här kommer lista på de som kommit nyligen.

Den mer välkända boken, och nu även biofilmen, heter Hungerspelen av Suzanne Collins.
Här lär vi känna Katniss som lever i ett samhälle där man med jämna mellanrum ordnar tävlingar på liv och död mellan olika distrikt. Detta för att underhålla, sätt skräck och tvinga den stora massan att inte göra uppror mot det styrande samhällsskiktet. Katniss tvingas vara med i tävlingen och ställs inför valet att döda eller bli dödad. Men vad gör man när kärlek och vänskap kommer med i bilden?

I boken Matchad av Ally Condie är det Cassia som har huvudrollen. Hon lever precis som Katniss i ett samhälle som styrs ovanifrån av det kontrollerande Samfundet. Cassia har det dock rätt bra och funderar inte så mycket över eventuella problem. Samfundet kan ju inte göra fel, eller?
På den stora balen där Cassia ska få veta vem hon blivit matchad med, ja Samfundet styr vem du ska älska, får Cassia veta att det är hennes bästa kompis som är hennes match. Först blir hon glad men efter att ha fått se ett annat ansikte på dataskärmen, där Samfundet påstår att en annan kille är hennes match, börjar tankarna virvla. Det andra ansiktet känner hon också igen, det är killen Ky. Ky som inte ens ska finnas med i matchningssystemet då han blivit klassad som en avvikelse. Vem är det som gjort fel och är Samfundet kanske inte så perfekt som Cassia tror. Inte så mycket fokus på dystopidelen i den här boken, utan mer en kärleksberättelse. Cassia funderar vem som kan vara rätt för henne och påverkar ens egna val även andra människor?

Två andra nya dystopier är Rör mig inte! av Tahereh Mafi och Slutet av Rachel Ward.

 

I Rör mig inte!  har vi också en tjej som är huvudperson, Juliette. Hon har levt nästan hela sitt liv instängd utan någon mänsklig kontakt. Problemet är nämligen att när Juliette rör vid någon så dör den personen. Världen styrs av Återetablissemanget som en dag slänger in en annan person in i Juliettes cell. Juliettes värld förändras och hon lär sig att alla inte dör när hon rör vid dem, men hon ställs också inför valet; bli ett vapen för Återetablissemanget eller kämpa mot dem. En kärlekshistoria som utspelar sig i en dyster version av vår framtid. Författaren har ett speciellt sätt att skriva där hon ibland använder sig av överstrukna ord. En ny grej, men man vänjer sig lätt, och det ger ett annat perspektiv på berättelsen och Juliettes känslor.

 

 

Sista boken heter passande nog Slutet och är sista delen i Rachel Wards triologi Döden i dina ögon. Man får nu äntligen veta hur det går för Adam och han lilla familj och om det är fler än han som ser andra människors dödsdatum när han tittar dem i ögonen. Det blir lite tvistigt på slutet, men jag tycker att det hela knyts ihop bra.

 

Vad är det då som är så spännande med dystopier? För min del är det nog att jag är nyfiken på hur andra fantiserar ihop hur det nya samhället skulle vara uppbyggt, hur man på olika sätt och med olika medel försöker styra folket, och vad det var som gjorde att det blev som det blev. Att man sedan i ungdomsromanerna gärna slänger in ett kärleksdilemma eller två är inte helt fel det heller.

 

//Cecilia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: