• Arkiv

  • Blog Stats

    • 18,734 hits
  • Annonser

I havet finns det krokodiler (LDR1)

Undertiteln lyder ”den sanna historien om Enaiatollah Akhbari. Fabio Geda är en italiensk reporter som stötte på Enaiatollah i Turin, där de båda bor. I havet finns det krokodiler bygger på intervjumaterial som Geda har sammanställt under samtal med Enaiatollah. Och det är en berättelse utöver det vanliga och verkligen ett lysande exempel på när verkligheten överträffar dikten! 

Enaiatollah växer upp i en isolerad bergsby i Afghanistan. Han tillhör folkslaget hazarer och som minoritetsgrupp är de extra utsatta. När talibanerna tar makten i byn beslutar hans mamma (pappan är död) att hon ska föra Enaiatollah över gränsen till Pakistan, i säkerhet. En natt när mamman och Enaiatollah ligger på en enkel madrass på ett härbärge för människor som flytt över gränsen, får hon Enaiatollah att lova tre saker. 1. Han ska inte använda droger 2. Han ska inte stjäla 3. Han ska aldrig använda våld. Morgonen efter är mamman försvunnen. Hon har begett sig tillbaka till Afghanistan för att ta hand om Enaiatollahs två yngre syskon. Enaiatollah tio år och befinner sig i ett främmande land där han inte förstår språket, alldeles ensam.

Det är svårt att begripa hur en tioåring kan klara sig under de förhållandena överhuvudtaget. Men Enaiatollah är både modig och uppfinningsrik. Boken tar oss med på hans strapatsfyllda resa till friheten i Italien, en resa som kom att ta nästan tio år. Det är gripande läsning, fylld av både värme och hopp. Men det är tur att jag förstår att det hela kommer att sluta bra för annars hade jag inte orkat med att läsa Enaiatollahs berättelse, tror jag.

/Birgitta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: