• Arkiv

  • Blog Stats

    • 18,734 hits
  • Annonser

Förlåtelse… och försoning!

Hanne Vibeke Holst har kommit ut med en ny roman på svenska! Äntligen, säger jag! Det är tre år sen sist (Drottningoffret). Hennes nya roman heter Förlåtelsen och handlar just om hur viktigt det är att kunna förlåta, men då krävs också ärlighet och uppriktighet i en relation, vilket det är si så där med i den här boken. Mörka familjehemligheter finns i flera generationer i Helenas familj. När Helena i egenskap av chef för operan i Berlin, ska ta emot ett demokratipris för sitt mod att sätta upp en föreställning, som vissa uppfattar som en hädelse mot den islamske profeten Muhammed, bjuder hon in sin dotter Sophie. Förhållandet mellan mor och dotter är spänt sedan flera år tillbaka och kontakten dem emellan är sparsam. Men Sophie dyker i alla fall upp. Med sig har hon sin nye pojkvän, Khalil, och under kvällen utvecklas händelserna i en dramatisk riktning till en riktig skräckupplevelse.

Parallellt med historien om Helena får vi också följa Helenas fars uppväxt på 1940-talet. Danmark ockuperas av tyskarna och tvillingbröderna Leo och Leif växer upp med sin mor, medan deras far, prästen, är aktiv i motståndsrörelsen. Till det yttre är bröderna identiska, men deras personligheter är olika. En utflykt till Sverige när de är unga får oanade konsekvenser och kommer för alltid skapa en bråddjup klyfta mellan dem.

Hanne Vibeke Holst visar mycket skickligt hur lögnen kan förstöra så mycket i en familj och hur det förflutna till slut alltid kommer i kapp, hur man än kämpar emot. Det viktiga blir till slut att våga ta ansvar för sina misstag och därmed förhoppningsvis nå försoning. Många gånger under läsningen funderar jag på hur 17 Holst ska få ihop de båda berättelserna – men det får hon! Det är gripande och spännande hela tiden och det är nästan omöjligt att sluta läsa, när man väl har kommit in i handlingen.

/Birgitta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: